Waarom en hoe ik zelf mijn TTN gateway gebouwd heb.

coos stolk

The Things Network User

Posted on 02-03-2020

Omdat ik in de omgeving van mijn huis enige batterij gevoede sensors wilde plaatsen die niet bereikbaar bleken voor de home-WiFi, heb ik diverse mogelijkheden bekeken.
Speciale richtantenne's, dat bleek niet praktisch, veel te groot.
GSM modem, heel praktisch maar vreet batterijen en er is een sim kaartje van een netwerk provider nodig. Dus wat ik wilde was op dat moment niet goed mogelijk.
Totdat zo'n 4 jaar geleden spontaan het LoRa TTN netwerk ontstond. Dit bleek de oplossing te zijn.

Een node was snel gebouwd m.b.v. een RFM95 LoRa module en een Arduino Pro-Mini 3.3V.
Helaas waren er in 2016 nauwelijks LoRa gateways buiten steden als Amsterdam en Eindhoven aktief. Pas eind 2017 begin 2018 kwamen er langzaam gateways in het gebied (west-brabant) waar ik woon. De gateway in Roosendaal bleek helaas onbereikbaar voor mijn node's omdat er enkele grote hoge gebouwen in het radio-pad staan. Een eigen gateway moest dit oplossen.

Van Mark Schutte, de eigenaar v/d Roosendaalse gateway, kreeg ik een printplaatje toegespeeld. Een interface-pcb die van een RAK831 en een Raspberry PI ZeroW een DHZ-gateway maakt.
Een handleiding staat op github: https://github.com/hallard/RAK831-Zero
De bouw en het configureren v/d software was eenvoudig. Deze gateway stond enige maanden werkend in mijn serre maar werd tijdens zomerse dagen erg heet. Dit heb ik opgelost met een waterdichte behuizing gemaakt van 75mm PVC afvoerpijp onderdelen, een flinke koelvin, een ventilator en enkele 3D geprintte hulpstukken.

De 75mm delen passen zodanig inelkaar dat ze niet gelijmd hoeven te worden en de constructie toch waterdicht is. Het 90' zijstuk is met 2 parker schroeven geborgd. De pijp is met 75mm buisbeugels en pennen aan een muur bevestigd. (Alles van de Hornbach)

foto1: Antenne N-connector bovenop. Een zij-pijp met daarin de ventilator. De bodem en zijgat zijn bedekt met horregaas. Luchtstroming is vanaf de onderkant naar de zijkant waar deze uitgeblazen wordt.

foto2: Waterdichte N-connector bovenop. kort stukje semi-rigid RG402 zodat de gateway in de pijp hangt. De 3D geprintte hulpstukken zijn open zodat de lucht langs de koelvin stroomt. De koelvin is op de RAK831 geplakt

foto3: het binnenwerk van bovenaf gezien