Dag 4 van de Junior Internet of Things Challenge

Marco van Schagen

Teach now or never.

Posted on 09-03-2017

Vandaag is de vierde middag in de serie van acht in de Junior Internet of Things Challenge in Alkmaar. Eerst heb ik de leerlingen gepest met de vraag 'Hoe kunnen we nu echt controleren of ons apparaat tegen de kou hoog in de lucht kan'... Nou uiteindelijk kwam het allerlaatste idee, stuur hem de lucht in. Dus als ze mij konden overtuigen, mét bewijs, dat alles voldoet aan de regelgeving, milieu effecten etc etcetera, dan kunnen we het wel eens proberen. Maar alleen als iedereen het er mee eens is. Dus teams aan het werk, alles onderzoeken en vast leggen én beslissen of het okay is om de ballonnen omhoog te sturen. Echt bewijs is nodig.

Raport werd uitgebracht. De regels zijn duidelijk. Alkmaarse regelgeving is iets strakker dan de landelijke wet, en tot 30 gram payload aan een ballon tot 75 centimeter mag zonder vergunning omhoog. Ik knip dus nog even het laadsnoertje eraf om op 30 gram te komen. Voor het welzijn van de dieren is het ballon touwtje vervangen door een post elastiek, en het naamkaartje is van hout, ook daar zitten we goed. Het milieu effect van Lithium uit de mini lipo is onderzocht en vergeleken met grenswaarden voor irrigatie water voor gewassen, dat was een hele lastige zoektocht. En heel belangrijk, we sturen geen duizenden ballonnen de lucht in. Filght estimator nogmaals gecontroleerd, en er was ook nog een mooi traject voorspeld.

Teams besloten dat er geen tegenwerpingen te verzinnen waren, en onze gele Kaasfabriek ballon kon de lucht in. Stevig opgepompt tot 70 centimeter, met de gedachte dat hij dan snel knapt en misschein voor het ijsselmeer al landt.

Ik riep telkens dat ik tevreden ben als hij het hekje over gaat en verderop op straat klettert. Maar nee, deze ballon had er zin in. In een paar minuten ging ij over de 500 meter, twee kilometer, drie, vijf! Het traject werd LIVE gevolgd. En het signaal werd al snel op grote afstand ontvangen! Live data met twee minuten tussenpozen, met temperatuur meting, de time-to-fix in de slaap/wake cyclus voor de GPS en natuurlijk hoe vol de batterij nog was. In no time was hij Noord-Holland uit... En verder! Daarna wat techniek problemen, iets met geen GPS fix ongeveer bij 6000 meter. oeioei Maar dan toch nog één stip op de kaart bij de grens met Duitsland?! De hoogte is nog steeds tegen de 6000 meter bij een temperatuur van inmiddels -20. Dat was ook meteen het laatste bericht - wow dat was gaaf.

Het signaal vanuit de ballon is tot 200 kilometer ver ontvangen:
http://ttnmapper.org/experiments/map.php?name=Ballon%20Alkmaar%202017-03-09

Animatie van de route:
http://ttnmapper.org/experiments/track.php?name=Ballon%20Alkmaar%202017-03-09&start_time=1489017600

We zijn zelfs op de duitse grens gespot: http://iot.dennizr.nl/

We hebben hiermee zichtbaar gemaakt dat het met heel eenvoudige middelen best mogelijk te maken is. Bewust heb ik de meerste settings van de GPS module op standaard instellingen gelaten, zo leren ze dat nav mode 'automotive' niet boven 5999 meter komt. Daar heb ik al wat software voor klaar gezet in de arduino.
Ook over het gedrag van de electronica hebben we wat geleerd, bij -20 graden Celcius lijkt hij te gaan sputteren, en in onze electronica configuratie komt de lipo protector blijkbaar niet meer terug.

We hebben weer heel veel zin in de volgende sessie!