Apeldoorn in Data is van start gegaan

Remko Welling

The Things Network User

Posted on 06-06-2017

In juni 2017 is het initiatief genomen om Apeldoorn in Data als burgerinitiatief te starten om het leefklimaat in de Gemeente Apeldoorn in kaart te brengen. De data die vrij komt bij het uitvoeren van deze metingen kan worden omgezet in informatie om het leefklimaat in de gemeente Apeldoorn te verbeteren en Apeldoorn te helpen in de ontwikkeling om een Smart City te worden.

In Apeldoorn is The Things Network community sinds 21 april 2016 bezig om een dekkend LoRaWan netwerk te maken in Apeldoorn. In juni 2017 zijn er 12 LoRa gateways actief (waaronder 2 zeer hoog opgestelde bij het Kadaster aan de Brinklaan en de Mheen flat in Zevenhuizen) die Apeldoorn een dekkende LoRa infrastructuur bieden om metingen uit te voeren. Met het LoRa netwerk kunnen kleine pakketjes data worden doorgegeven zoals een temperatuurmeting over een lange afstand (15km open veld). Dit kan gebruikt worden om energiezuinige meetstations te maken die enkele jaren zonder onderhoud kunnen blijven functioneren. Deze infrastructuur is ideaal om een meetnetwerk in de gemeente Apeldoorn te realiseren om allerlei zaken in kaart te brengen.

Enkele enthousiastelingen zijn het burgerinitiatief Apeldoorn in Data begonnen om meer inzicht te krijgen in het leefklimaat in de Gemeente Apeldoorn. Met behulp van het LoRa netwerk worden op diverse locaties in Apeldoorn metingen uitgevoerd en deze data verzameld op deze website. Kijk snel op de interactieve kaart en kijk hoe je zelf mee kan doen.