Lefedettség javítása Budapesten

Peter Varga

The Things Network User

Posted on 28-09-2017

Ha itt jársz, akkor valószínűleg tudod már mi a LoRa és esetleg arról is van benyomásod, hogy a TTN egy közösségi szerveződés, amely az egész világra kiterjedő közösségileg létrehozott lefedettség elérését tűzte ki célul.

A LoRaWan olyan technológiát valósít meg, amely lehetővé teszi több kilométeres távolságok áthidalását akár sűrű belvárosi környezetben is. Olcsó, szabad frekvencián működő, nagy hatótávolságú rádiós összeköttetést biztosító technológia, mely havidíj mentes alternatívát biztosít a 2/2.5G (GPRS/EDGE) és a 3G/4G/NB-IOT mobilhálózati/celluláris technológiák közt.

A hordozható eszközökbe szánt mobilhálózati modulok 2/2.5G (GPRS/EDGE) változatban érhetők el a költséghatékony kategóriában. Minden további lépés a 3G/4G irányába egy nagyságrendi ugrást jelent a modul tekintetében. Egyidejűleg a 2/2.5G (GPRS/EDGE) mobil állomások kikapcsolása, újabb technológiásra cserélése elkezdődött, világviszonylatban egyre szűkülő mennyiségben és helyeken érhető csak el.

Ugyanakkor a költséghatékony 3G/4G/NB-IOT modulok szélesebb körű megjelenése és az NB-IOT hálózatok elterjedése még folyamatban, ezekre hordozható eszközöket tervezni jelenleg kihívás és már csak nagy darabszámoknál költséghatékony.

Lehetne folytatni az érveket a (közösségi) LoRa hálózatok mellett, de a lényeg, hogy a lefedettség bővítésével lehetőséget teremtünk arra, hogy sokan, sokféle, nagyon hasznos hordozható vagy egyéb eszközzel örvendeztessenek meg bennünket és tegyék életünket könnyebbé.

Amennyiben magasan fekvő kültéri vagy beltéri, lehetőség szerint legalább wifis internettel ellátott, hellyel rendelkezel, úgy szívesen várjuk jelentkezésed. Az elhelyezendő eszköz kb. normál wifi router méretű. Az eszköz energiafogyasztása minimális, hasonlóan egy wifi routeréhez, illetve az internet forgalma sem számottevő, tekintve, hogy a LoRa csomagok max. 50-60 byte-osak.

Megkeresés a wmobil@gmail.com email címen is lehetséges, illetve a profilom kontakt formján.