Organisatoren hackathon Harderwijk 'blij verrast' door creatieve deelnemers

Robin Schapink

The Things Network User

Posted on 09-06-2017

Zet een groep mensen bij elkaar, technisch, creatief of ondernemend. Leg een probleem neer en vraag hen om een oplossing. Dat is, in het kort, waar het tijdens de hackathon van IoT Harderwijk, vrijdag 5 juni, over ging.

"Iemand die niet technisch is, kan met de mooiste ideeën komen die een technisch iemand vervolgens kan uitvoeren. Dat is kort gezegd een hackathon. Een soort snelkookpan, waar iedereen met zijn of haar talent, mee kan koken", zegt Robin Schapink, kwaliteitsmanager bij Flexyz Harderwijk en mede-organisator van de hackathon.

"Als IT-er ben je altijd bezig met nieuwe technieken en probeer je de dingen om je heen'slimmer' te maken." CAI Harderwijk en de Bedrijvenkring Harderwijk dachten net zo en samen met de gemeente hebben ze een LoRa (Long Range) netwerk in Harderwijk opgezet. Een netwerk van sensoren die op plekken waar geen WIFI of internetaansluiting is toch dingen kunnen doorgeven. Een sensor in een vuilnisbak bijvoorbeeld, kan aangeven dat hij vol zit. "Tijdens de hackathon konden bedrijven hun 'probleem' aangeven. De deelnemers konden, met behulp van de LoRa sensoren, een oplossing bedenken." De Rabobank sponsort de beste ideeën met een ontwikkelbijdrage.

Het winnende idee:
De winnaars van de hackathon, team jachthaven 4.0, bedachten een oplossing voor het diefstalprobleem van jachthaven De Knar. "Op alle steigers hebben zij AED's en brandblusapparaten. Die zijn best prijzig en worden regelmatig gestolen. Het bestuur van de jachthaven vroeg aan de hackathondeelnemers of de LoRa sensoren voor een voortijdig seintje kon zorgen." De winnaars hebben met de LoRa sensoren en een kaart van de jachthaven, ervoor gezorgd dat de havenmeester een seintje krijgt als er iemand aan de AED of brandblusser zit. "Dat werkt tweeledig. Als het gaat om een hulpvraag kan de havenmeester de hulpdiensten eerder inseinen. Als het gaat om diefstal, kan hij op tijd handelen."

Team jachthaven 4.0 kreeg van de Rabobank Randmeren een ontwikkelbijdrage. Ook de nummers 2 en 3 ontvingen een ontwikkelbijdrage. "Om het idee verder uit te werken en ook verder te ontwikkelen." Of de hackathon een vervolg gaat krijgen? "Dat is wel de bedoeling, maar dan niet opnieuw over de sensoren van het LoRa netwerk. Dan misschien over slimme duurzaamheid of beveiliging."