We zijn in de lucht!

NaanEldering

The Things Network User

Posted on 17-10-2018

Na de Meet Up in de Kennismakerij op 16 oktober is het officeel: er is een Tilburgs LoRa netwerk, met twee sterke antennes op de hoogste gebouwen van Tilburg: Westpoint en Interpolis. We horen al berichten dat ze in Den Bosch te bereiken zijn.

Joost Wesseling gaf namens het RIVM een interessante lezing over het meten van luchtkwaliteit, experimenten met burgermetingen tijdens nieuwjaar en de vervuiling door vuurwerk en een uitgebreide uiteenzetting over de mogelijkheid om met eenvoudige en betaalbare sensoren toch heel aardig te kunnen meten. Bij dit laatste is het van belang dat er een goede data-analyse wordt gedaan. In het geval van het meten van luchtkwaliteit in Tilburg kan het RIVM daarbij ondersteunen.

Meer info hierover: https://samenmeten.rivm.nl/dataportaal/

Dit betekent ook dat het tijd wordt om te meten. Vanaf nu gaan de Bibliotheek, het Ontdekstation, Tilburg University en de Gemeente zich actief inzetten om burgers te helpen hun eigen meetresultaten te verwerven.

We hebben onze eigen pagina op Meetjestad.net; www.meetjestad.net/maps/tilburg.
Binnenkort organiseren wij in samenwerking met bovengenoemde partners de eerste soldeer-sessie om samen met jullie de eerste klimaat meet stations te realiseren.

Daarnaast worden er programma's gepland om samen met de werkgroep Vleermuizen een permanente manier te ontwikkelen om de vleermuizen populatie in Tilburg in kaart te brengen.

Ideeen om te meten die bij deze MeetUp naar boven kwamen:

Stadsecologie: Vleermuizen populatie
Stadsecologie: Bijenkastenbeheer
Klimaat: Temperatuur, luchtvochtigheid, blauwe tuinen
Verkeer: huurfietsen
Verkeer: e-Bikes op het fietspad
Natuurbeheer: nieuwe aanplant
Natuurbeheer: monumentale bomen
Leefbaarheid: op tijd legen
Kwaliteit zwemwater: kans op blauwalg

We houden jullie op de hoogte over toekomstige activiteiten!

Namens de Bibliotheek Tilburg,
Naan Eldering
Programmamaker FutureLab