Zwolse regio slaat handen ineen voor IoT

Richard Selles

Community Initiator

Posted on 17-05-2016

Bij een geslaagde kick-off van de The Things Network community in Zwolle heeft een groot aantal partijen uit Zwolle en omgeving afgesproken intensief samen te gaan werken aan verdere uitbouw van de Internet of Things. Het middel daartoe is de verdere uitrol van een gratis toegankelijk LoRaWAN netwerk in de stad en brede omgeving.

Het samenwerkingsverband The Things Network Zwolle maakt onderdeel uit van ruim twintig communities in Nederland en 150 wereldwijd. Er wordt daarin samengewerkt aan een ‘open source’ variant van een nieuwe type internetverbinding: LoRaWAN. Via LoRaWAN kunnen apparaten eenvoudige berichtjes versturen en dat jarenlang op basis van een kleine batterij. Ze kunnen dat over een afstand van vele kilometers doen, veel verder dan bijvoorbeeld WiFi reikt.

Maatschappelijk

Er worden veel maatschappelijk en commerciële toepassingen van verwacht. Te denken valt aan waarschuwingen voor overstromingen tot slimme gevels die winkelstraten aantrekkelijker maken tot het inzetten van slimme brandmelders die in specifieke gebouwen alarm geven als alternatief voor het algemene luchtalarm. Doel van de community is het aantal huidige zenders in Zwolle uit te breiden en in een bredere regio daar omheen. Momenteel is er al dekking in heel Zwolle. Maar hoe meer zenders, hoe beter het bereik en hoe meer apparaten er gebruik van kunnen maken.

Deelnemers

Deelnemende organisaties zijn Alticom, Hemmink, Hulskamp AV, Irias, Kairos Innovation, Landstede, Netivity, Tricas, Zonneplan, Metadecor (uit Kampen) en Nooteboom Elektronica (uit Epe). Verwachting is dat dit aantal verder zal groeien. Ook zijn er enkele deskundigen aangesloten op eigen titel.

Onderwijs

Alle organisaties hebben affiniteit met innovatie en techniek op het snijvlak van elektronica, mechanica en internet. Doel is ook kennis uit te wisselen en een hoogwaardige netwerk van organisaties op te bouwen rond deze nieuwe techniek. Bovendien wordt ernaar gestreefd het onderwijs zo goed mogelijk aan te sluiten. Zo wordt bij Netivity nu al door stagiairs van de opleiding ICT van Windesheim onderzoek gedaan naar LoRaWAN. En ook Landstede is daarmee bezig.