Eerste testen en geweldige The Things Conference

Patrick Beitsma

The Things Network User

Posted on 28-02-2018

Enige tijd geleden hebben we de Kickstarter producten van The Things Network ontvangen en zijn we aan de slag gegaan om e.e.a. te testen en operationeel te maken. Met name de gateways zijn een zeer belangrijk onderdeel om de 1ste stappen te zetten naar een dekkend LoRa netwerk voor Zeewolde.

Primair zijn de gateways bedoeld voor indoor plaatsing (achter een raam, etc.) maar om te kijken hoe ze werken, hebben we er ook 1 een tijdje buiten geplaatst :)

Het bereik is zoals verwacht sterk afhankelijk van het vrije zicht dat een gateway heeft en daarbij helpt het om de gateway zo hoog mogelijk te plaatsen. We zijn dan ook nog op zoek naar goede locaties om onze gateways op te hangen en als er mensen zijn die een goede plek weten en/of beschikbaar hebben, dan horen we dat graag.

Voor het verder vergroten van het bereik zijn we aan het kijken om de standaard binnen antenne te vervangen door een betere- en buiten antenne.

Tevens zijn we begin Februari op de The Things Conference geweest. Drie dagen van sessies, workshop en mensen ontmoeten die allemaal bezig zijn met Internet-of-Things en The Things Network in het bijzonder. Het was een zeer leerzame- en waardevolle conferentie waarin vele mooie use-cases voorbij kwamen, nieuwe devices en mogelijkheden werden getoond.

Ook hebben we daar enkele van onze Flevolandse TTN collega's van andere gemeenten gesproken en zijn we samen met TTN Flevoland druk een idee aan het uitwerken waarvan wij denken dat het voor velen van ons in Zeewolde, maar ook voor anderen in Flevoland, een zeer interessante- en nuttige toepassing is van IoT en LoRa. Wordt vervolgd.

Tot slot, voor een aantal mensen van de Conference was het mogelijk om een (online) training van enkele weken te volgen om meer diepte kennis op te doen over LoRaWAN en alles wat erbij komt kijken. Die mogelijk heb ik kunnen aangrijpen en recent ook een certificaat van succesvol doorlopen van de training mogen ontvangen. Hopelijk kan ik daarmee een hoop antwoorden geven op eventuele vragen.