The WORKBENCH part 1


(Jens) #280

:smile:
Christmas? What`s about Eastern? :stuck_out_tongue_winking_eye:

Some peaces are spend from the guys from our comm. . Eg WLANRouter, Pi, RAK831.

Much to do! :wink:


#281

10 years (for real) without ever changing or charging the node battery ?

NEW!! CH2I XXL - small low powernode + big battery, the new 2018 trend :wink:


#282

removing the PWR Led and the LDO it will continue for 20years :wink:


#283

still don’t understand Net Id 0x00 … it’s forwarded by TTN, must be registered by TTN ?
and its not close to me I think ( received with RPI / RAK831 indoor GPA )


(Jeff Uk) #284

Hi Rob I believe the 0x00 may relate to specific test network/test devices (check wrt LoRa Alliance LoRaWAN NetID) - good that TTN is picking up vs dropping the packets/payload.

I think the original LoRaMOTE’s (Semtech/iMST) associated with the SMTC LoRa IoT Dev/Demo Kits may be programmed with this. (I note also running SF12)

If you can decode the payload (Poss through Cayanne?) likely you may get the full LoRaMote payload (GPS Data, Battery level, Barometric pressure/altitude, Temp.). In which case if mote is very remote may help you get some understanding of your gateways coverage via the included GPS signal.

I will be posting my own experience of getting my TTN Gateway up and running this last week in another thread (Central or Status of? TBD) when I have a few moments and fact is that whilst GW came up fine I had no free nodes to test as they were all allocated to other networks & customer or private demoes. By chance I powered up an old LoRaMOTE from my spares box SMTC had given me late 2016 - supposedly dead - and hey presto I caught traffic on my GW - with 0X00. That then prompted me to try another two associated with old SMTC IoT Demo Kit and they were picked up too! Had them running in Thames Valley Tues/Wed night then took them and GW to N.West (along Mersey valley) and had them running there too Friday…so long may TTN support and pass through, please! :wink:

Haven’t got my data online right now to check my received payload structure but from memory from your 40 FC 0A 15 00 80 04 00 01… I suspect the Dev Add of the node you are picking up is either 01:00:04:08 or 00:04:80:00 or 04:80:00:15 …perhaps another forum user may recognise and shout up!

Cheers, Jeff


(Arjan) #285

If I copied the payload correctly, then it seems this is not using the default Semtech keys, so decoding is impossible. (The DevAddr is not encrypted, and is 0x00150AFC.)

And yes, TTN will handle the test prefixes 0x00 and 0x01, if some TTN user has registered the device.


#286

ah ok so its registered


(Arjan) #287

Actually I wonder now if one can tell it’s actually registered.

Maybe the line “brokers: 6” only indicates it knows of 6 brokers that may be able to handle it, like based on region (maybe including those of Mesh and Switch and maybe including their own commercial instance), as they route using the 0x26 and 0x27 prefix:

Within TTN, we assign device address prefixes to “regions” (for example, device addresses in the eu region start with 0x2601). Within a region, the NetworkServer is responsible for assigning device addresses. We are using prefixes here too for different device classes (for example, ABP devices in the eu region start with 0x26011) or to shard devices over different servers.

(For my own nodes I see “brokers: 1”, which is then only the EU community instance, I’d guess.)


#288

Network: Experimental nodes
Net ID: 0x00
Region: Local
Physical Payload

{
“gw_id”: “brz-gwy1”,
“payload”: “QPwKFQCAPQAByYEv7kmZSBbmmiE+Ft/rvaRfRi0=”,
“f_cnt”: 61,
“lora”: {
“spreading_factor”: 12,
“bandwidth”: 125,
“air_time”: 1646592000
},
“coding_rate”: “4/5”,
“timestamp”: “2018-02-04T15:59:08.067Z”,
“rssi”: -119,
“snr”: -16.75,
“dev_addr”: “00150AFC”,
“frequency”: 868100000
}

airtime 1646.6 ms

if I see something like this its normally more then 10 km distance



#289

I noticed these also on my gateway;

Different device address though but same payload size, SF and BW.


#290

nope… somethings wrong :sunglasses:

took a while yesterday to realize I’ve forgotten 2 I2C wires on this just after French lunch designed PCB :wink:


#291

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARGH :rage:

so I bought this RAK 811-n breakout board

assuming that it would fit on a NORMAL 2.54 breadboard… nowhere in the advertisement they say otherwise.
and look

:rage::rage::rage::rage::rage::rage::rage::rage::rage::rage::rage::rage::rage:


(Deux Vis) #292

So that 2mm pitch instead of 2.54 ?


#293

you could make a breakout board for that:joy:


#294

yes probably 2 mm pitch… who in the world uses a 2 mm picth breadboard ?


(Andreas Schroeder) #295

Just use a xbee adapter :slight_smile:


(Phang Moh) #296

XBee boards comes standard with 2 mm pitch.


#297

ok maybe that’s why… well all ALI’s shops have holiday so I solder a bunch of wires on it :rofl:


(JTAG) #298

Bend the pins al little and solder a 2.54 header onto that :smiling_imp:.


#299

yes… that’s a good one… i’ll do that